Boring, gjenging, kapping og sliping Boring, gjenging, kapping og sliping Boring, gjenging, kapping og sliping
Festemidler Festemidler Festemidler
Elektro Elektro Elektro
Kjemi Kjemi Kjemi
Sveis, gass og lodding Sveis, gass og lodding Sveis, gass og lodding
Bilrekvisita og cargo Bilrekvisita og cargo Bilrekvisita og cargo
Innredning og lagersystemer Innredning og lagersystemer Innredning og lagersystemer
Klær, sko og verneutstyr Klær, sko og verneutstyr
Håndverktøy Håndverktøy Håndverktøy
Maskiner Maskiner Maskiner
Papir, Vaskeartikler og Kantine Papir, Vaskeartikler og Kantine Papir, Vaskeartikler og Kantine
Verkstedutstyr Verkstedutstyr
Slanger, kuplinger og tilbehør Slanger, kuplinger og tilbehør Slanger, kuplinger og tilbehør
Bygg og anlegg Bygg og anlegg
Bilinnredning Bilinnredning Bilinnredning

Prof. Dr. h.c. mult. Reinhold Würth

«Mitt liv har vært arbeid, arbeid og atter arbeid!»

Prof. dr. h.c. Reinholdt Wüerth

Bygningen som huser Würth i Künzelsau er Reinhold Würths livsverk og representerer en av de største suksessene i Tysklands etterkrigshistorie. «Mitt liv har vært arbeid, arbeid og atter arbeid», sier Prof. Dr. h.c. mult. Reinhold Würth selv.

Som alle suksesshistorier begynte historien om Würth i det små. En offentlig ansatt som godkjente etableringen av firmaet karakteriserte skrueforretningen som Adolf Würth etablerte 16. juli 1945 som en «døgnflue».

Med hjertet i halsen til det første kundebesøket

Reinhold Würth var 14 år gammel da han begynte i sin fars firma. Det var en liten forretning som solgte skruer, en av mange i samme by i de første fredsårene. Han startet som læregutt og som ansatt nummer to. Allerede da han var 16 reiste Reinhold på salgsturer rundt i hele Vest-Tyskland. «En gang dro jeg med hjertet i halsen til Düsseldorf. Det var vinter, iskaldt og masse snø. Jeg hadde ikke råd til å bo på hotell, så jeg gikk fra dør til dør og spurte om de kunne ta imot en overnattingsgjest … Men jeg var stolt da jeg kom hjem med et godt salgsresultat.»

Da faren døde, måtte 19-åringen ta ansvaret

Etter at Adolf Würth døde allerede i 1954 ble det hans eldste sønn Reinhold som måtte ta ansvaret for å skaffe familien inntekter. 19-åringen overtok skrueforretningen i Künzelsau. «Jeg hadde bange anelser» sier han i dag. Men dette ble starten på et uventet oppsving for firmaet. Under unge Reinholds ledelse ekspanderte forretningen til å bli et verdensomspennende konsern som i dag tilbyr alt håndverks- og industribedrifter har bruk for.

Da Reinhold avsluttet sitt første regnskapsår hadde salget økt med 20% til DEM 176.000.

Trakk seg tilbake fra aktiv ledelse

I 1994 ble Reinhold Würth formann for den rådgivende forsamlingen i Würth-gruppen og overlot ansvaret for den daglige ledelse til dr. Walter Jaeger og Rolf Bauer. «Jeg var redd for å bli gammel og bakstreversk og dermed bli en fare for å ødelegge det jeg hadde bygd opp», sier han selv. Men likevel har han ikke fått særlig bedre tid til å dyrke sine hobbyer; kunst, fotturer, sykling og reiser. «Jeg arbeider ikke mindre, men gjør andre ting», sier Reinhold Würth. Han er dessuten en entusiastisk flyver og er stadig underveis over hele verden, for å besøke utenlandske datterselskaper. Selv om Reinhold Würth er både en vellykket forretningsmann og kunstsamler er han trygt forankret i virkelighetens verden.

Julen 1993 benyttet han anledningen til å gi sine medarbeidere en påminnelse om hvor viktig det er å ikke «miste kontakten med virkeligheten». Mange av de unge lederne var blitt for arrogante, mente Reinhold Würth. Derfor fylte han en håndkjerre med skruer akkurat som i de første årene. Fulgt av ledere og nyansatte dro han den gjennom Künzelsau til stasjonen, selv om det var bitende kaldt og sludd. Hans budskap var «Glem aldri hvor du kommer fra».

«Alle ledere må ha visjoner»

Å lede og motivere medarbeidere er ifølge Reinhold Würth viktig for å oppnå suksess. Han var tidligere ute enn andre med å tenke på betydningen av «ledelseskultur». I dag er det hans mening at «det å lede medarbeidere har mer enn 50% betydning for fortjeneste eller tap, mens kapital og produkter kommer i neste rekke». Dessuten er det viktig for ham å ha visjoner. «Alle ledere må ha visjoner, men de må selvsagt være gjennomførbare. Visjoner frigjør ny energi.»

Ifølge denne filosofien er mennesket det sentrale i alle forretningsområder. Atmosfæren hos Würth preges av medarbeidere med moderne, sporty, åpen, forutsigbar og pålitelig innstilling. Hos Würth er målet at alle medarbeidere skal føle seg vel.

Utmerkelser for resultater i næringslivet

Reinhold Würth ønsker å bryte med rutinene, som preger kontorarbeid. Mennesker som har en interessant jobb kan til og med få jobben som hobby. Dette prinsippet er ikke begrenset til hovedkontoret i Künzelsau, men gjelder alle medarbeidere over hele verden. Ledelsesfilosofien gjelder for hele konsernet. Alle medarbeidere vet at det er de selv som gjennom sitt engasjement kan bestemme sitt ansvarsområde og sin personlige frihet. Som et resultat av sitt engasjement og sine ideer om ledelseskultur ble Reinhold Würth utnevnt til æresdoktor av den vitenskapelige avdeling ved universitetet i Tübingen i april 1999. Dessuten er han utnevnt til professor ved universitetet i Karlsruhe, hvor han også har mottatt en æresbevisning fra avdelingen for bedriftsutvikling.

Kunstmuseet som beriker næringslivet

Reinhold Würth virkeliggjorde sin visjon om samhørighet mellom arbeid og liv da han opprettet et kunstmuseum i administrasjonsbygget i Künzelsau-Gaisbach i 1991. Her er det en glidende overgang mellom kontorer og museum. I Würth-museet, som omfatter mer enn 12.000 utstillingsgjenstander, arrangeres det tre til fire forskjellige utstillinger i året. Dette er ikke bare et tilbud som beriker kulturlivet i Tyskland, men som også vekker stadig større interesse i utlandet.

I juni 2001 åpnet Reinhold Würth en stor kunsthall i Schwäbisch Hall. I 2003 åpnet han Galleri Würth i tilknytning til hovedkontoret i Norge.